Projecten

Ons doel is om de turbomeiler weer in gebruik te nemen bij Maak Haarlem, om zowel warmte als compost te produceren. We willen graag met mensen uit de omgeving samenwerken zodat zij hun tuin- en groenafval in de turbomeiler kunnen verwerken tot mooie, vruchtbare compost die ze vervolgens weer kunnen ophalen om in hun eigen tuin te gebruiken.

De warmte wordt toegepast in de units achterop het terrein van Maak Haarlem, de compost zal bijdragen aan een gezonde bodem die CO2 vastlegt, vocht kan vasthouden en daarmee beter bestand is tegen droogte en hitte zoals we afgelopen zomer hebben meegemaakt.

Het apparaat zal wat technische wijzigingen ondergaan, onder andere de warmte wisselaar wordt anders uitgevoerd. We gaan ook het mechanisme waarmee de compost geoogst wordt veranderen zodat het minder snel kapot gaat. Het vullen van de silo gaan we waarschijnlijk met een vuilwaterpomp doen zodat er niet iedere keer een kraan nodig is om nieuwe houtsnippers te kunnen toevoegen.  Houtsnippers worden dan in een bak met water ondergedompeld zodat ze goed verzadigd zijn met vocht en vervolgens omhoog gepompt, waar het water weer van de houtsnippers gescheiden wordt. Het water wordt dan hergebruikt, de natte houtsnippers gaan de turbomeiler in.

Dan worden er nog op diverse plaatsen sensoren aangebracht om de temperatuur, vochtigheid en het zuurstof gehalte te kunnen meten en bijsturen.

Om onnodig warmteverlies te voorkomen zal de hele silo ingepakt worden in een flinke laag isolatiemateriaal.

Als het technische gedeelte van de silo zelf klaar is, moet er een fundatie gemaakt worden. Het totale gewicht van de silo met inhoud is aanzienlijk – er kan maximaal 78 m3 houtsnippers in die behoorlijk wat wegen als ze nat zijn (en dat is nodig voor een goed composteringsproces). Stroom en water zullen worden aangesloten.

Vervolgens gaan we hem voor de eerste keer vullen en kijken of de temperatuur volgens verwachting oploopt naar 50 – 70 graden Celsius. We hopen dat we voldoende warmte kunnen genereren om daar 1 of meerdere units op het terrein van Maak mee te kunnen verwarmen.